Descarcă PDF Ghidul aplicantului
În ZONA TA este o acțiune a Platformei de mediu pentru București, program dezvoltat de Fundația Comunitară București și ING Bank România prin care ne propunem să:
Bugetul total pentru finanțarea proiectelor de micro-comunitate este de 345,000 euro pentru următorii doi ani. În această primă rundă de finanțare ne propunem să susținem 10-15 proiecte implementate în micro-comunitățile selectate pe această hartă. Bugetul maxim pentru finanțarea unui singur proiect este de 15.000 euro (aprox. 74.500 lei).
Această runda de finanțare (acest apel de proiecte) își propune finanțarea a până la 15 proiecte comunitare care abordează în timpul implementării probleme și oportunități legate de calitatea mediului urban identificate în micro-vecinătățile delimitate pe această hartă.
Arii de finanțare:
Exemple de proiecte care NU sunt de interes pentru program (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):
Exemple de activități ce pot fi finanțate (lista de mai jos face referire la exemple de activități ce pot fi combinate într-un proiect mai complex, această listă este doar orientativă, nu este exhaustivă):
CUM FUNCȚIONEAZĂ?
Etapa 1: Propunerea de idei
În perioada 20 februarie – 31 martie 2024, așteptăm idei incipiente și propuneri de proiecte din partea unor grupuri de inițiativă (cetățeni și grupuri informale de vecini), din partea ONG-urilor și din partea instituțiilor publice de învățământ care intenționeză să dezvolte un proiect de mediu cu potențial de coagulare a comunității la nivelul micro-comunităților selectate pe această hartă. Proiectele propuse vor trebui să se încadreze într-un buget de până la 15.000 euro (aprox. 74.500 lei) șivor fi puse în practică în perioada iunie 2024 - martie 2025. În această primă etapă este necesară completarea formularului online, până la data de 31 martie 2024, ora 23:59.
Etapa 2: Selecția de idei
După termenul limită al primei etape, vom selecta ideile de proiecte eligibile, ai căror promotori vor fi invitați să participe, în perioada 15 aprilie – 31 mai, la un program intensiv de sprijin pentru dezvoltarea proiectelor propriu-zise, gândit sub forma unui incubator. Lista ideilor eligibile va fi publicată pe site-ul Platformei de mediu pentru București: https://platformademediu.ro/in-zona-ta începând cu data de 10 aprilie 2024.
Selecția ideilor de proiecte eligibile se va realiza de către echipa Fundației Comunitare București pe baza următoarelor criterii:
1. Formularul de înscriere idee de proiect – formular online pus la dispoziție de către Finanțator
2. Coordonatorul de proiect:
3. Ideea de proiect:
Etapa 3: Incubatorul de proiecte
În perioada 15 aprilie – 31 mai 2024, are loc Incubatorul de proiecte pentru propunerile selectate, ai căror iniţiatori au confirmat disponibilitatea de a participa la programul incubatorului.
În aceste săptămâni vor avea loc între 6 și 8 ateliere de lucru facilitate de experți în timpul cărora participanții vor primi sprijin pentru transpunerea ideilor lor în proiecte fezabile.
Atelierele se vor desfășura fie în cursul săptămânii, joi seara, în intervalul 17:00-20:00, fie în timpul weekendurilor și vor aborda teme precum: planificarea și managementul de proiect, administrarea bugetului, implicarea comunității, comunicarea proiectului, ateliere cu specialiști în domenii de mediu, în funcție de nevoile de dezvoltare ale proiectelor (peisagist, arhitect, urbanist, experți compostare/reciclare etc), precum și un proces de dialog și feedback pe proiectele la nivelul grupurilor de inițiativă și a organizațiilor participante.
În această perioadă participanții își vor scrie proiectele, inclusiv bugetul proiectului și, până pe 31 mai 2024 vor depune online proiectele finalizate pentru evaluarea finală.
Ateliere din cadrul incubatorului de proiecte se vor desfășura la sediul Fundației Comunitare București din str. Mendeleev, nr 5, sector 1, București sau la sediul partenerilor. Programul pe zile și detaliile cu privire la ore și locul desfășurării fiecărei întâlniri vor fi anunțate după 10 aprilie 2024.
Etapa 4 – Selecția proiectelor finaliste
În perioada 1-10 iunie 2024, proiectele finale vor fi evaluate de un juriu format din specialiști în domenii legate de calitatea mediului, organizare comunitară și reprezentanți ai ING Bank România și ai Fundației Comunitare București. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi publicate pe site-ul Platformei de mediu pentru București (https://platformademediu.ro/in-zona-ta), după data de 10 iunie 2024.
Etapa 5 – Implementarea proiectelor finaliste
În perioada 10-15 iunie 2024, se vor semna contractele de finanțare, urmând a fi implementate în perioada 15 iunie 2024 - 31 martie 2025.
CINE POATE ÎNSCRIE IDEI DE PROIECTE?
Proiectele pot fi depuse de organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, grupuri de inițiativă (cetățeni sau grupuri informale de vecini) sau instituții de învățământ de stat care vor desfășura activitățile propuse în una dintre micro-comunitățile marcate pe această hartă. Un grup de inițiativă este un grup fără personalitate juridică, compus din minimum 3 persoane individuale care își asumă împreună planificarea și implementarea unui proiect.
Nu sunt eligibili să aplice angajații ING Bank România sau ai organizațiilor afiliate, și nici alți membri de gradul I și II ai familiilor acestora (copii, părinți, frați/surori, soț/soție ai angajaților ING Bank.
CALENDAR:
Lansare apel de idei: 20 februarie
Închiderea perioadei de înscriere a ideilor de proiect: 31 martie
Selecție și anunțarea ideilor selectate: 1-10 aprilie
Incubator de proiecte: 15 aprilie-31 mai
Selecție proiecte finale: 1-10 iunie
Contractarea proiectelor: 10-15 iunie
Implementarea proiectelor: iunie 2024 - martie 2025
Raportare: aprilie 2025
*Organizatorii pot decide oricând modificarea calendarului, prin înștiințare scrisă, în prealabil, publicată pe website-ul www.platformademediu.ro.
INSPIRAȚIE
Vom prezenta în continuare câteva exemple de proiecte finanțate de-a lungul timpului de Fundația Comunitară București, sau proiecte la care ne uităm cu admirație pentru modul în care au mobilizat comunitatea în jurul acestora. Aceste proiecte sperăm să fie o sursă de inspirație pentru cei care își doresc să depună o idee de proiect în cadrul acestui apel de idei.
Un proiect al Grupului de inițiativă civică Cișmigiu
Grădina cu Oameni a produs întâlnirea între locuitorii zonei Cișmigiu cu specialiști din domeniile peisagisticii, ornitologiei, apiculturii și sunetului, care experimentează împreună soluții de îmbunătățire a ecosistemului din zona Grădinii Cișmigiu. În 2017, grupul de inițiativă a mobilizat patru asociații de proprietari în jurul a patru spații verzi din jurul blocurilor; a organizat ateliere de ornitologie, apicultură, peisagistică, grădinărit urban și de sunet. A monitorizat nivelul sonor al evenimentelor desfășurate în Cișmigiu, iar pe timpul iernii s-au organizat pentru a hrăni păsările sălbatice. Vizitează-i online pe Facebook: @Gradina cu Oameni
Un proiect al Asociației Culturalis:
Oana și Ovidiu, doi vecini din zone diferite ale Bucureștiului s-au lăsat inspirați de acțiunile Asociației Culturalis și implementează proiectul Roots: grădini urbane, la scara lor de bloc. Încă din 2022 aceștia și-au invitat vecinii să grădinărească împreună în curtea blocului. Astfel, au amenajat cele două grădini urbane unde au instalat și stații de compostare și unde vecinii din bloc aduc resturile vegetale ce le rămân în bucătărie, resturi odată transformate în compost sunt utilizate ulterior în hrănirea plantelor din grădina blocului; Vizitează-i online pe Facebook: @Asociația Culturalis
Un proiect al Grupului de inițiativă Cu ochii pe verde, implementat cu ajutorul asociației CSR Nest:
În oraș puțini oameni au curte, puțini sunt norocoși să aibă un spațiu verde amenajat pentru relaxare și promenade în proximitatea locuinței, a locului de muncă, a școlii. Verde Citadin este proiectul care a organizat zeci de ateliere de grădinărit și patru grădini pedagogice în curtea școlilor din București și Buftea. Află mai multe despre ei online pe Facebook: @Cu ochii pe verde
Un proiect al Asociației Carusel
BalCCOn deschis a fost un proiect al Asociației Carusel care în 2022 a decis să ia în stăpânire un mic spațiu verde din apropierea Centrului Comunitar Obor. Centrul găzduia activități pentru copiii din familii defavorizate din cartier. Atunci o mână de voluntari, ajutați de vecinii din blocurile din jur a amenajat spațiul verde dintre blocuri transformându-l într-o grădină comunitară unde vecinii, alături de copiii de la centru petreceau împreună timp de calitate în natură, astfel și nivelul de discriminare a copiilor care frecventau centrul a scăzut, iar vecinii au început să-i implice pe cei mici în activitățile de îngrijire și mentenanță a grădinii. Mai multe detalii despre proiectul acest poți citi online pe Facebook: @Centrul Comunitar Obor
Un proiect al Grupului de inițiativă Eu trăiesc într-un chibrit:
GRIVIȚA VERDE este proiectul prin care o mână de vecini din cartierul Chibrit a decis să preia inițiativa și să amenajeze o parte din spațiile neîngrijite ale cartierului, astfel au amenajat scuarul verde din Calea Griviței 397, au instalat o jardinieră-bancă, au plantat și îngrijit plantele, au pictat câteva ganguri dintre blocuri și au amplasat mobilier stradal pentru petrecerea timpului liber în aer liber. Vizitează-i online pe Facebook: @Eu trăiesc într-un chibrit
Un proiect al Asociației ClimatoSfera:
OPEN este un proiect al asociației Climatosfera prin care alături de Universitatea Tehnică de Construcții din București au amenajat grădina căminului C7 din campusul universității. Acolo studenții și angajații universității, dar și comunitatea locală din jur beneficiază acum de un spațiu de petrecut timpul în natură dotat cu mobilier prietenos cu mediul înconjurător, de o grădină cu straturi înălțate unde plantează regulat plante comestibile și de o stație de compostare a resturilor vegetale rămase în gospodărie. Vizitează-i online pe Facebook: @Climato Sfera
Un proiect al Asociației Hai cu bicla: începând cu anul 2016 cinci prieteni s-au adunat împreună în jurul proiectelor care schimbă în bine viața bicicliștilor au decis să sprijine în mod concret dezvoltarea infrastructurii pentru bicicliști la nivel de oraș și național prin amplasarea de Stații Self Service pentru Reparat Biciclete. De atunci au amplasat câteva zeci de astfel de stații Self Service pentru bicicliștii din București. Mai multe informații găsești online pe Facebook: @Hai cu Bicla
Un proiect al Asociației Athens Partnership
Prin programul Adopt your City al Athens Partnership locuitorii din Atena au amenajat de-a lungul timpului peste 100 de pocket park-uri (micro-parcuri aflate în diverse spații înguste dintre blocuri, din curtea școlilor, din cartiere rezidențiale etc). Cei care locuiesc în Atena propun în mod constant spații pe care decid să le ia în stăpânire, să le amenajeze cu suport financiar și know how de la asociația locală. Astfel, în ultimii ani peste 100 de astfel de spații verzi au fost transformate radical și redate comunității locale. Mai multe informații poți afla de pe site-ul lor: https://adoptathens.gr/en/thematic-area/prasino-parka-tsepis/
Finanțările sunt oferite de ING Bank România
ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,4 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci.
Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri. În România, misiunea se reflectă în acțiunile de responsabilitate socială prin contribuția la pilonii strategici de sănătate financiară și protecția mediului, dar și prin implicarea în proiecte sociale ce își propun susținerea comunităților locale și a persoanele care se află în situații dificile.
Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni de mediu pentru București și Ilfov. Platforma aduce laolaltă organizații non-profit, grupuri de inițiativă civică, autorități publice și companii pentru a crea impactul colectiv necesar pentru a transforma Capitala într-un oraș în care locuitorii duc o viață sănătoasă și se simt bine, iar companiile prosperă fără să fie expuse unor riscuri legate de mediu. Programul a pus la dispoziție un buget în valoare de 3,6 milioane de lei în cadrul a cinci runde de finanțare și a susținut deja implementarea a 13 proiecte de mediu din București și Ilfov.
Programul este dezvoltat de Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 12 ani, a finanțat peste 800 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 4,7 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.
Pentru întrebări legate de aplicație, ne puteți contacta la adresa: ana.mircioaga@fundatiacomunitarabucuresti.ro, sau telefon la: 0730.179.997.
Disclaimer
Fundația Comunitară București garantează confidențialitatea datelor personale ale tuturor participanților la acest program, prelucrează datele cu caracter personal doar în scopul identificării participanților la program și contactării câștigătorilor în vederea acordării finanțării specificate în Ghidul de finanțare al acestui program. Datele stocate vor fi păstrate pe perioada derulării programului de finanțare.
Participanții la program, în calitate de persoane vizate, au, conform Legii 677/2001 și a Legii 190/2018, următoarele drepturi: Dreptul la informare – puteți solicita informații privind activitățile de prelucrare a datelor dumneavoastră personale; Dreptul la rectificare – puteți rectifica datele personale inexacte sau le puteți completa; Dreptul la ștergerea datelor ("dreptul de a fi uitat") – puteți obține ștergerea datelor, în cazul în care prelucrarea acestora nu a fost legală sau în alte cazuri prevăzute de lege; Dreptul la restricționarea prelucrării – puteți solicita restricționarea prelucrării în cazul în care contestați exactitatea datelor, precum și în alte cazuri prevăzute de lege; Dreptul de opoziție – puteți să vă opuneți prelucrărilor de date; Dreptul de a depune plângere – puteți depune plângere față de modalitatea de prelucrare a datelor personale la Autoritatea Naționala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal; Dreptul de retragere a consimțământului – în cazurile în care prelucrarea se întemeiază pe consimțământul dumneavoastră, vi-l puteți retrage oricând. Retragerea consimțământului va avea efecte doar pentru viitor, prelucrarea efectuată anterior retragerii rămânând în continuare valabilă; Retragerea consimțământului nu va afecta legalitatea prelucrării în baza consimțământului acordat înainte de retragerea acestuia.
Pentru exercitarea acestor drepturi participantul la program se poate adresa Fundației Comunitare București, la office@fundatiacomunitarabucuresti.ro, www.fundatiacomunitarabucuresti.ro