Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în București, elaborat de expertul independent prof. univ. dr. Cristian Iojă, la cererea Fundației Comunitare București, identifică și explică problemele de mediu care afectează Capitala, siguranța locurilor de muncă și sănătatea fiecăruia dintre noi, precum și o serie de soluții pentru remedierea acestora.
12 aprilie 2022, București | articol |
Documentul a fost gândit ca o analiză trans-sectorială menită să stea la baza unor politici publice și decizii strategice pentru rezolvarea problemelor de mediu cu care se confruntă Capitala. Raportul fundamentează inițiativa Fundației Comunitare București pentru a crea un spațiu neutru de colaborare între autorități, societate civilă, companii, experți și cetățeni pe Platforma de mediu pentru București – Intervenție pentru un Oraș bun de trăit.
Raportul este structurat pe șapte capitole: Natură urbană, Calitatea aerului, Adaptarea la schimbările climatice, Managementul deșeurilor și economia circulară, Infrastructura gri, Mobilitate urbană și calitatea mediului și Actori relevanți în protecția mediului. Concluzia sa centrală este că, date fiind caracterul trans-sectorial și complexitatea lor, problemele de mediu ale Bucureștiului pot fi rezolvate doar prin colaborarea între toți actorii interesați.
Prezentăm în continuare cele mai importante 10 probleme de mediu care sufocă Bucureștiul și intoxică viața bucureștenilor, precum și câteva direcții de acțiune pentru remedierea lor, conform analizei efectuate:
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie de o mai bună organizare și planificare a spațiului construit.
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie de reinventarea mobilității urbane, cu accent pe eficientizarea transportului în comun, pe extinderea pistelor de biciclete și pe rezolvarea problemei parcărilor.
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie de dezvoltarea unor politici publice pentru îmbunătățirea salubrizării, care să coreleze acțiuni și actori interesați, astfel încât să permită o intervenție concertată pentru curățenia publică.
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie ca protejarea și dezvoltarea naturii urbane să devină o prioritate pentru autorități, iar societatea civilă, companiile și cetățenii să contribuie la implementarea proiectelor aferente acesteia. Valorificarea potențialului existent – zone umede, parcuri, spații verzi printre blocuri, Dâmbovița, copacii de pe străzi -, preluarea unor modele de succes din străinătate, impunerea unor reguli de urbanism pentru noile construcții rezidențiale pot ajuta la remedierea acestei probleme.
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie ca reducerea poluării aerului să devină un obiectiv prioritar pentru autorități, societatea civilă, companii și cetățeni, pornind de la înțelegerea faptului că nu există un singur factor care duce la această problemă. Politici publice corelate între ele trebuie dezvoltate în mai multe domenii, pentru a corecta cauzele fenomenului și pentru reuși atingerea acestui obiectiv, dublate de campanii de conștientizare și educare, precum și de o colaborare autentică între autorități/ instituții responsabile, companii, ONG-uri.
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie să se pregătească și să acționeze pentru a reduce riscul fenomenelor meteo extreme.
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie de legislație și politici publice care să ducă la îmbunătățirea managementului deșeurilor și la implementarea unei economii circulare. Domeniul este unul în care colaborarea dintre autorități locale și centrale, precum și colaborarea între stat și societate sunt decisive pentru remedierea problemelor.
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie de o intervenție colaborativă de urgență pentru remedierea problemelor de mediu, la care să contribuie în mod coordonat autoritățile - indiferent de culoarea politică -, societatea civilă, companiile, cetățenii. Simplificarea unor proceduri, planificarea strategică și cooperarea interinstituțională ar contribui decisiv la rezolvarea acestei probleme.
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie de reconfigurarea și extinderea rețelei de monitorizare a calității apei. Este nevoie de crearea de noi puncte de măsurătoare și de completarea listei de substanțe analizate (de exemplu, dezinfectanți, microplastic).
Direcția de acțiune recomandată: Bucureștiul are nevoie de un management unitar al spațiilor verzi și al celor acvatice, care să ducă la creșterea calității acestora și la o abordare integrată. Este și un domeniu în care colaborarea cu societatea civilă poate să aducă o reală plus valoare.
Raportul de cercetare privind Starea Mediului în București elaborat de prof. univ. dr. Cristian Iojă poate fi consultat și descărcat de aici. Raportul a fost prezentat de Fundația Comunitară București pe 12 aprilie, în cadrul unei conferințe de lansare a Platformei de mediu pentru București – Intervenție pentru un Oraș bun de trăit, la care au participat reprezentanți și experți din partea autorităților, ONG-urilor și companiilor. Evenimentul poate fi vizionat aici.
***
Platforma de mediu pentru București este o inițiativă lansată de Fundația Comunitară București și ING România pentru a facilita colaborarea între organizațiile societății civile, autorități, companii și cetățeni, cu scopul de a rezolva problemele de mediu ale Capitalei.
www.platformademediu.ro
Contact pentru presă: Ioana Pasc (ioana.pasc@omavision.ro | 0754 863 471)